Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Amit még nem tudtál az ágyneműk tisztításáról

Gondoltad volna, hogy az ágyneműk, paplanok soha nem a használat, hanem a nem megfelelő mosás és tisztítás során mennek tönkre? Éppen ezért, nem kell tartanod attól, hogy beruházz néhány minőségi ágynemű szettbe, csupán meg kell tanulnod azt a néhány szempontot, amit tisztításuk során érdemes szem előtt tartanod.

Ehhez hoztunk most néhány segítséget.

Első a védelem

Az első szabály, hogy amit csak lehet, védj meg az esetleges szennyeződésektől a különböző matrac-, párna- és ágynemű protectorok éppen erre az esetre szolgálnak. Így már az előtt megelőzheted a bajt, hogy az megtörtént volna.

 

Tudd, hogy mit hogyan kell tiszítani

Toll- és pehelypaplanok

A toll-és pehelypaplanokat például egyáltalán nem lehet mosógépben mosni, ebben az esetben a kisebb felületi szennyeződéseket és foltokat azonnali helyi tisztítással kell kezelni. Ehhez például használhatunk törlőkendőt vagy nedves arctisztító kendőt is. Ha a folt eltüntetése még így sem hatásos, akkor érdemes vegyi folttisztító anyagokkal próbálkozni.

Az ilyen természetes tölteteknél nagyobb szennyeződés esetén kézi mosást javaslunk, mégpedig kádban, sok vízzel, olyan klórmentes mosószerrel, amely nem habzik. Ilyenkor is érdemes laza mozdulatokat használnunk, többször öblítve, amelyek nem törik meg a szálakat. Szárításhoz többszöri forgatást, felrázást javaslunk, nem szárítógépben, hanem napon. Így a száradást követően a töltet képes visszanyerni erdeti töltőerejét.

Funkcionális szálakkal töltött paplanok

A funkcionális szálakkal (pl. poliészter) töltött paplanokat a nagyobb területi szennyeződések, foltok, átázás vagy izzadtság esetén célszerű alacsony hőn, tágas dobban, bő vízzel kimosni, így a töltet nem törik meg. Ebben az esetben a szárítógépben csak a legenyhébb fokozat használható, és az is csak rövid ideig.

Keresés